Home » Huur van een sociale woning bij een sociale huisvestingsmaatschappij
Huur van een sociale woning bij een sociale huisvestingsmaatschappij
Omschrijving:
Sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) verhuren studio's, woningen en appartementen in het Vlaamse Gewest, aan personen met een bescheiden inkomen.
De keuzemogelijkheden zijn afhankelijk van uw gezinssamenstelling en/of uw fysieke toestand.
24.452 euro als u een alleenstaande bent zonder personen ten laste
26.500 euro als u een alleenstaande persoon bent met een handicap
36.676 euro in alle andere gevallen, plus 2.050 euro per persoon ten laste.
U mag geen woning of bouwgrond in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben, in het binnen- of buitenland, op het ogenblik van de inschrijving.
U en uw gezinsleden (ouder dan 18 jaar) spreken Nederlands of willen dit leren.
Komt u uit een land buiten de Europese Unie en woont u nog geen 12 maanden in België, dan moet u verplicht een inburgeringstraject volgen.
U moet ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister. U bent gedomicilieerd in een gemeente in het Vlaamse Gewest.
Na uw inschrijving komt u op een wachtlijst. Afhankelijk van uw situatie en het aantal beschikbare woningen kan de wachttijd sterk variëren. Informeer u hierover bij uw SHM. U mag zich wel bij verschillende sociale verhuurinstanties inschrijven.
Toewijzing
De toewijzing van een woning gebeurt steeds op basis van de datum van inschrijving, maar in sommige gevallen gelden bepaalde voorrangsregels.
De inschrijvingen voor een woning van 't Heist Best gebeuren via de Woonwinkel. Dit kan iedere werkdag van 9u00 tot 11u30.
Meebrengen:
Als u langs gaat bij een SHM, neemt u best volgende documenten mee:
uw identiteitskaart
uw aanslagbiljet van de personenbelasting van drie jaar terug
documenten van uw leefloon of uitkering, bv. mutualiteit, de RVA, het OCMW
een attest van de samenstelling van uw gezin (verkrijgbaar bij uw gemeente)
als u of een gezinslid een handicap heeft: een attest van de FOD Sociale zekerheid of de instelling die de invaliditeitsuitkering betaalt.
eventueel een attest over onteigening, ongeschiktverklaring of onbewoonbaarverklaring van uw huidige woning.
indien van toepassing, een attest dat u en uw gezinsleden die ouder zijn dan 18 jaar, Nederlands spreken of aan het leren zijn.
indien van toepassing, een attest dat u een inburgeringstraject gevolgd hebt.
Titel VII van de Vlaamse Wooncode en het Besluit van de Vlaamse regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode.
Bedrag:
De Vlaamse overheid bepaalt de huurprijs van een sociale huurwoning. Huurder en sociale verhuurder kunnen daar niet van afwijken. De huurprijs wordt berekend op basis van
het inkomen
de waarde van de woning
en de gezinsgrootte.
De prijs moet betaalbaar zijn, en is nooit hoger dan de prijs van een vergelijkbare woning op de private huurmarkt. Huurders die geen of amper een inkomen hebben betalen de minimale huurprijs.