1 juni, 2017

Sociale media in jeugdboeken

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder internet en sociale media. Het is dan ook niet vreemd dat sociale platformen in de nieuwste boeken vaak een rol spelen, zoals in #selfie van Caja Cazemier.

#selfie
In #selfievan Caja Cazemier komt Mirte via sociale media in contact met Twan. Een verademing, want hij neemt haar serieus en noemt haar een mooie vrouw. Dit in tegenstelling tot haar ouders die haar behandelen alsof ze een klein kind is. Mirte en Twan appen iedere dag en al snel wil Twan meer, waardoor Mirte zich af begint te vragen wie Twan eigenlijk echt is…

Online leven
De sociale media biedt veel mogelijkheden, we houden makkelijk contact met elkaar en even iets doorgeven of overleggen is makkelijker dan ooit. Maar soms gaat het delen van informatie of foto’s net iets té makkelijk. Door die groeiende rol van sociale media worden er meer boeken over de mogelijkheden, maar ook over de valkuilen, van sociale media geschreven. Wil jij weten wat allemaal mogelijk is via de nieuwste technologieën, internet en sociale media? Lees dan ook de volgende boeken.

Doorlezen:

Mijn naam is Nul - Luigi Ballerini
Hoe is het om op te groeien in een volledig virtuele wereld en geen fysiek contact met andere mensen te hebben of de werkelijkheid te kennen? Nul weet niet anders, hij groeit op zonder contact met anderen. Zijn enige contactpersoon is Madar, de stem die hem altijd toespreekt. Wanneer alle systemen dienst weigeren denkt Nul dat dit een opdracht is. Hij gaat op zoek naar licht en staat ineens buiten, in de werkelijke, maar overweldigende, wereld.

Onder mijn huid – Marlies Slegers
Coco is ontzettend verliefd op Nick en ze vindt het dan ook geweldig als blijkt dat het wederzijds is. Hun relatie moet wel geheim blijven, om zijn ex niet te kwetsen. Gelukkig sturen ze elkaar wel veel berichtjes. Daarin gaan ze steeds een stukje verder, zo ver zelfs dat Coco een naaktfoto stuurt. Nick heeft beloofd ze direct te wissen, maar Coco ontdekt dat hij dat niet heeft gedaan. Niet lang daarna ontvangt ze vervelende berichten. Wat nu?

Selfie – Kaat de Kock
Na een avondje feesten met vriendinnen krijgt Linde een verzoek op Facebook van ene Bram. In eerste instantie houdt ze afstand, maar al snel chatten ze iedere dag. Ze blijken veel overeenkomsten te hebben en Linde wordt verliefd. Op een dag vraagt Bram haar een gewaagde selfie te sturen. Linde aarzelt, maar besluit het toch te doen. De gevolgen daarvan had ze vooraf niet kunnen overzien…