3 oktober, 2017

Ervaar de voordelen van het digitaal lezen met een e-reader op de Cultuurcocktail in BiB Scharpoord

e readerDe gemeentelijke openbare bibliotheek Knokke-Heist wil het liefst iedereen overal laten lezen. Wordt de stapel boeken je te zwaar of is je reisbagage beperkt? Wil je jouw bedpartner niet langer storen met fel leeslicht? Dan biedt de gratis e-reader van de bib je de ideale oplossing! Wil je de voordelen van het digitaal lezen persoonlijk ervaren, kom dan zeker op zaterdag 7 oktober 2017 van 13 tot 16 uur zo’n e-reader uitproberen. Als het elektronisch lezen je bevalt, dan kun je dit toestel gratis (enkel 1 euro voor de verplichte reservatie) ontlenen voor thuis of op je vakantiebestemming. De bib van Knokke-Heist heeft er maar liefst 10 stuks ter beschikking voor zijn verwend lezerspubliek! Je kunt je geleende e-reader opladen met maximum 5 boeken. Die 5 titels mag je zelf kiezen uit de e-boekencollectie die je online kan terugvinden in de digitale bibcatalogus.

De voordelen van een e-reader (bron www.zdnet.be )

Het is behoorlijk moeilijk om aan iemand die nog nooit een e-reader gezien heeft, uit te leggen wat het precies is. In feite gaat het om een tablet, maar in plaats van een kleurenscherm krijg je een zwart-witscherm. Waarom zou je dan in hemelsnaam voor een e-reader kiezen? Precies omwille van dat scherm! De grootste troef daarachter is digitale inkt en al zijn voordelen. Je moet het gezien hebben om het te geloven, maar digitale inkt leest net zo prettig als een klassiek boek. Technisch gezien is het ook gewoon inkt die op het scherm verschijnt. Een positieve lading drukt de zwarte inkt naar boven, een negatieve lading onderdrukt de zwarte inkt. Verdeel het scherm in honderdduizenden vakjes, en je hebt een e-reader.

Lichtgewicht met lange autonomie

Het grootste voordeel van deze techniek? De uitzonderlijke autonomie. Omdat er alleen maar energie nodig is om de inkt te bewegen, is een e-reader heel zuinig op zijn batterij. Elke bladomslag verbruikt een beetje energie, maar de leestijd per pagina speelt geen rol. Dankzij die digitale inkt kan een e-reader tegenwoordig makkelijk zes tot acht weken meegaan op één batterijlading, afhankelijk van hoeveel je leest en hoeveel pagina’s je digitaal omslaat. Ideaal om bijvoorbeeld op het vliegtuig te gebruiken, of op vakantie. Je hoeft je omzeggens nooit zorgen te maken over de aanwezigheid van een stopcontact. Bovendien lost een e-reader nog een ander belangrijk probleem op: het gewicht van boeken. Een e-reader weegt gemiddeld 200 gram, en daar kan je gemakkelijk 500 tot 1.000 boeken op stockeren. Op vakantie scheelt dat een pak gewicht in de koffer … en kan je extra souvenirs kopen!

Comfortabel lezen in de zon en in het donker

In tegenstelling tot een tablet die permanent een backlight nodig heeft om het beeld zichtbaar te maken, bezorgt een e-reader de lezer geen extra vermoeidheid van de ogen. Ook in de zon is het met een e-reader veel minder lastig lezen dan met een tablet of klassiek boek.

Voor meer info: http://knokke-heist.bibliotheek.be/portaal/eboeken of contacteer de medewerkers van de bib via T 050 630 400, bibliotheek@knokke-heist.be