Lezing
Zondagbabbel met Mark Schaevers over Orgelman: Felix Nussbaum: een schildersleven
05/03/2017 10:00 - 12:00

Mark Schaevers (°Heppen 1956) studeerde Germaanse, Engels-Nederlands, aan de universiteit Leuven (1974-1978). Hij startte zijn loopbaan als lesgever maar koos vrij snel voor een carrière als schrijver/journalist. Schaevers werkte als redacteur voor de uitgeverij Kritak (1981-1989), voor het weekblad Humo (1989-1996), als chef van De Standaard der letteren (1996-2001) en als co-hoofdredacteur van de Humo (2001-2004). Sinds 2004 is hij redacteur van de Humo.
Mark Schaevers debuteerde in 1994 met het boek Atlas of De reis rond de wereld, waarin hij reisverhalen van Vlaamse schrijvers tussen 1861 en nu becommentarieert. Momenteel is hij een biografie aan het schrijven over Hugo Claus, zijn favoriete auteur. In 2004 verscheen Groepsportret,een portret van Hugo Claus op basis van zijn interviews. Dit werd herwerkt tot een theaterstuk De versie Claus, een monoloog vertolkt door Josse de Pauw (2008). De wolken: uit de geheime laden van Hugo Claus volgde in 2011.

Mark Schaevers heeft iets met Exil-kunstenaars. Hij schreef in 2001 het boek Oostende, de zomer van 1936, over de ballingschap van een aantal Duitse schrijvers in Oostende in de jaren dertig, onder wie Joseph Roth, Egon Erwin Kisch en Stefan Zweig. In 2014 rolde Orgelman, een biografie over de Duits-Joodse kunstenaar Felix Nussbaum van de pers. Daarin schetst hij een bezield portret van de schilder, die aan de vooravond van de machtsovername door de nazi’s op het punt stond door te breken als de revelatie van de Berlijnse kunst scene, maar die door de geschiedenis werd klemgereden.
Schaevers heeft er twaalf jaar over gedaan om de snippers informatie over Nussbaum bij elkaar te sprokkelen. Hij is erin geslaagd om er een indrukwekkend portret mee te schetsen van een kunstenaarsleven in een dramatisch tijdperk.
Orgelman werd bekroond met de Gouden Boekenuil in 2015. “Het is een boek dat uit verontwaardiging is geboren en ons dwingt in de spiegel te kijken. Het is een boek met een slimme compositie en een vlekkeloze taaltoets, een boek dat imponeert, verbluft en ontroert”, aldus het juryrapport van de Gouden Boekenuil-vakjury.
Recensent Jooris Van Hulle spreekt op 5 maart met Mark Schaevers over Orgelman.

Gratis met drankje. Reservatie gewenst. (Bibliotheek Knokke-Heist - 050 630 400)

Cultuurcentrum Scharpoord