Zondagbabbel met filmregisseur Peter Monsaert
01/10/2017 10:00 - 12:00

Peter Monsaert (Gent, 11 januari 1975) is een Vlaams film-, AV- en theaterregisseur.
Hij studeerde audiovisuele kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent.
Monsaert begon zijn regiecarrière in het theater en met video-installaties.
In 2012 maakte hij indruk met zijn debuutlangspeelfilm Offline. In deze film gaat Rudy Vandekerckhove (Wim Willaert – Eigen kweek)) voor een duidelijk doel: na 7 jaar afwezigheid wil hij opnieuw aan de slag en belangrijker nog, hij hoopt op verzoening met de familie die hij achterliet. Een vreemde ontmoeting op het internet leidt tot een verrassende ontdekking. Offline is een emotioneel, warm verhaal, gedragen door de fantastisch soundtrack van de Belgische rockgroep Triggerfinger.
Offline sloot de competitie af op het Filmfestival van Amiens met prijzen voor Beste film, Beste Acteur (Wim Willaert), en Beste Actrice (Anemone Valcke).
In 2016 kwam zijn tweede langspeelfilm, Le Ciel Flamand in de zalen.
In deze film baat Monique samen met haar dochter Sylvie het baanbordeel Le Ciel Flamand uit op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, maar wordt ten allen tijde de toegang ertoe ontzegd. Wanneer Sylvie en Monique aan het werk zijn, ontfermt nonkel Dirk (Wim Willaert) zich over Eline. Tot een dramatische gebeurtenis de zekerheden in hun leven in gevaar brengt en de familiale banden onder druk zet.
De film werd reeds geselecteerd voor 17 internationale festivals, in onder meer Canada, India, de VS, Israël, Estland, Uruguay, Bermuda en Kroatië. Hij ging in wereldpremiere op het prestigieuze festival van Toronto en won op het festival van Aubagne de prijs voor beste film.
"Ik vind het een hele eer om de film te mogen voorstellen op zo'n gerenommeerd festival als San Sebastian", zei Monsaert in een reactie. "En dan nog wel in de officiële competitie van het New Directors luik. Er is ontzettend hard gewerkt om deze film te maken zoals hij geworden is: een gevoelig, gelaagd portret van mensen die ondanks alles samen willen vechten voor familie en voor een gezamenlijke toekomst. Het feit dat dit over de lands- en taalgrenzen heen gewaardeerd wordt, sterkt me in het feit dat we een bijzonder krachtige, relevante en universele film hebben gemaakt."
Peter Monsaert vertelt tijdens zijn lezing over zijn werk als regisseur en over zijn films.

Hoofdbibliotheek Scharpoord