EXPRMNTL: een docufilm van Brecht Debackere
19/03/2017 10:00 - 12:00

Het Internationaal Festival van de Experimentele Film in Knokke werd in 1949 in het leven geroepen door Jacques Ledoux. Het festival, ook EXPRMNTL genoemd, kende slechts vijf edities: 1949, 1958, 1963, 1967 en 1974, maar het groeide uit tot een van de meest legendarische festivals uit de filmgeschiedenis.
Aanvankelijk opgericht als nevensectie van een festival dat wilde wedijveren met prestigieuze festivals zoals dat in Venetië, koos Exprmntl voor de pioniers van de naoorlogse avant-gardecinema. Heel wat invloedrijke filmers zouden een bezoek brengen aan de (toen nog Belgische) kust, al dan niet met eigen werk onder de arm. Een deel van hen – Agnès Varda, Jonas Mekas, Peter Kubelka, Harun Farocki … – doet nu het relaas van het festival voor de camera van documentairemaker en producent Brecht Debackere. In een speelse stijl die alludeert op technieken uit de experimentele filmtraditie wisselen montages met stukjes uit films en reportages af met nieuwe en oude interviewfragmenten. Voor de Belgische insteek zorgen archiefbeelden met Jacques Ledoux en nieuwe interviews met Roland Lethem, Eric De Kuyper, Boris Lehman en Gabrielle Claes (opvolgster van Jacques Ledoux en ooit werkzaam voor Exprmntl).
Brecht Debackere vertelt je meer over Exprmntl, waarna je kan genieten van de vertoning van deze docufilm.

Organisatie van Bibliotheek en Cultuurcentrum Scharpoord

Schouwburg Scharpoord