‘Mikel’ van stripauteur Judith Vanistendael
02/05/2017  - 23/06/2017

In aanloop naar het jaarlijkse stripfestival van Knokke-Heist op 7 mei kunnen niet alleen stripliefhebbers maar ook de gewone bezoekers hun hart op halen in bibliotheek Scharpoord. Tot 23 juni worden originele illustraties uit het recentste werk Mikel van stripauteur Judith Vanistendael tentoongesteld.
Judith Vanistendael (°Leuven 1974) is ongetwijfeld de belangrijkste hedendaagse Belgische vrouwelijke stripauteur. Zij groeide op in Brussel en was al van jongs af aan gebeten door kunst. Ze studeerde een jaar aan de Hochschule der Kunste in Berlijn, haalde haar licentie kunstwetenschappen aan de UGent en volgde een postgraduaat in Sevilla. In 2000 begon ze aan de opleiding Beeldverhaal aan de Hogeschool Sint-Lukas te Brussel.
Haar eerste stripalbum De maagd en de neger verscheen in 2007, gebaseerd op een kortverhaal van haar vader, auteur Geert van Istendael. Het tweede deel rolde in 2009 van de pers. In 2012 verscheen Toen David zijn stem verloor, dat genomineerd werd voor 3 Eisner Awards, zowat de Oscars van het beeldverhaal. Haar recentste werk Mikel kwam uit in 2016. Deze graphic novel gaat over een weinig succesvolle snoepverkoper die om financiële redenen lijfwacht wordt van door de ETA geviseerde politici in Baskenland. Het scenario is van de hand van Mark Bellido en zou autobiografisch zijn.
Naast strippublicaties is Vanistendael ook actief als illustrator bij o.m. Atlas, Querido, Malmberg en Lannoo en schrijfster van enkele kortverhalen in tijdschriften.
In de tentoonstelling is te zien hoe Vanistendael haar grenzen verlegt door te kiezen voor de kleurpotlodentechniek. Zo creeërt ze meer contrast in de levendige kleuren van de taferelen die zich afspelen in Zuid-Spanje en het grijs van de actie die zich afspeelt in Baskenland. Ongetwijfeld zal voor vele bezoekers een nieuwe wereld opengaan. Een aanrader! Gratis. Tijdens de openingsuren te bezoeken.

Hoofdbibliotheek Scharpoord