ZondagBabbels

Zondagbabbel met de Vlaamse schrijver Toni Coppers
Zondag 6 mei 2018
10-12 uur

Toni Coppers is een van de populairste misdaadauteurs van Vlaanderen. Zijn reeks rond commissaris Liese Meerhout is ondertussen een klassieke bestseller in de boekhandel geworden.

Coppers kreeg veelvuldige nominaties voor zowel De Gouden Strop (1x), De Diamanten Kogel (3x) als de Hercule Poirotprijs (4x). Dood water kreeg in 2014 de Hercule Poirotprijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, De Vleermuismoorden in 2015 en De hondenman in 2016 werden bekroond met de Hercule Poirot Publieksprijs. 

De verfilming van de boeken van Coppers werd in 13 afleveringen uitgezonden in het voorjaar van 2016 en was een succes.

Tijdens zijn lezingen staat één vraag centraal: waarom fascineert misdaad ons zo? Waarom lezen we zo graag thrillers en kijken we massaal naar misdaadseries op tv? Met behulp van woord en beeld neemt Toni Coppers u mee naar een echt moordonderzoek en geeft hij een unieke en bijzonder leerrijke inkijk in het tot stand komen van zijn boeken.

Bibbabbel met Filmrecensent Roel Van Bambost praat met regisseurskoppel Kaat Beels en Nathalie Basteyns
Zondag 6 november 2018
10 tot 12 uur

Sinds het succes van de tv-series Clan en Beau Séjour zijn regisseurs Nathalie Basteyns & Kaat Beels internationaal gegeerd. Nathalie Basteyns (°1972 Hasselt) studeerde af met de documentaire ‘De kus’ aan de filmschool Sint- Lukas te Brussel. Sinds 1990 woont ze in onze hoofdstad. Ook Kaat Beels (°1974) studeerde film aan dezelfde school. Ze zijn sindsdien ‘partners’ in crime. Samen trokken ze de wereld rond voor enkele Canvas-documentaires. Ze filmden straatkinderen in Brazilië & Nepal, drugsverslaafden in Thailand, Roma-zigeuners in Slovakije, taxi-chauffeurs in New York. Tijdens het WK 2002 vertoefden ze meer dan een maand in Tokyo voor het Woestijnvis-programma ‘Bal Mondial’. Nathalie was ook journalist/regisseur voor ‘Koppen’, ‘Telefacts’, ‘Belga Sport’, ‘Napels zien’... Kaat filmde ‘Witte Raven’, ‘16+’, ‘Vermist’ en maakte in 2010 haar eerste langspeelfilm ‘Swooni’. In 2009 regisseerden ze samen de VTM-reeks ‘Jes’. Daarna volgden nog enkele reeksen van het duo. ‘Clan’ voor VTM in 2013 en ‘Beau Séjour’ voor één in 2016. Nathalie werkt nu vast bij de Mensen waar ze mee fictie-projecten ontwikkelt en maakt. Kaat draaide vorig jaar ‘Tabula Rasa’ met Veerle Baetens voor één.

Hun laatste wapenfeit is de langspeelfilm ‘Façades’ die op 13 december ‘17 in de zalen kwam. Intussen zitten er een paar binnen- en buitenlandse projecten in de pijplijn o.a. ‘Beau Séjour II’.

Roel van Bambost gaat in gesprek met de twee fascinerende filmdames over hun nieuwste film en het regisseren  op zich. Hij kiest enkele typerende fragmenten uit hun werk en gaat daar dieper op in.

Bibbabbel met FADO IN DE LAGE LANDEN: muziekkenner Geert Brabant schetst het verhaal van de Portugese muziek
Zondag 2 december 2018
10 tot 12 uur

Portugal ademt Fado, maar ook artiesten in andere landen laten zich inspireren door dit populaire genre. Denk bij ons maar aan Stef Bos en Paul Van Nevel met het Huelgas Ensemble. Omgekeerd laven Portugese muzikanten zich aan de muziekscene van België en Nederland. Bekende namen in dit verband zijn Madredeus, Cristina Branco en zelfs Amália Rodrigues. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Portugal-kenner en muziekliefhebber Geert Brabant legt de muzikale banden tussen Portugal en de Lage Landen bloot. Met wat historische duiding en een pak beeld- en geluidsfragmenten reis je heen en weer tussen België, Nederland en Portugal. Teksten met vertaling op de video clips maken het geheel voor iedereen nog een  stuk toegankelijker.

Al bijna 20 jaar gaat Geert Brabant een aantal keer per jaar naar Portugal. Het land, maar vooral zijn inwoners, hebben hem al die tijd echt gepassioneerd. Hij maakte enkele jaren terug de brochure voor de stadswandeling ‘Portugal in Brugge’ en was toen al verrast door de vele historische banden die Portugal en de Lage Landen aan elkaar linken.

Alle lezingen zijn gratis.

Nadien biedt de bibliotheek een drankje aan.

Vooraf inschrijven is wenselijk.

Contact

Bibliotheek Maxim Willemspad 1 8300 Knokke-Heist

Openingsuren

050 630 400 050 630 406  bibliotheek@knokke-heist.be http://bibliotheek.knokke-heist.be

Gerelateerde inhoud